Vandring 30. mai

Ca. 20 personer var møtt fram i det strålende sommerværet. Tema for vandringa var å vise eksempler på restaureringsprosjekter i regi av Uthusprosjektet. Guide på turen var kulturminneforvalter Magnus Borgos. Som medinformanter bidro Kjell Andresen fra Riksantikvaren og Bjørn Kjetil Westum som jobber for Uthusprosjektet.


Første stopp var den restaurerte ferdastallen som var en del av Aspaasgården. Foreløpig er det istandsatt plass for seks hester. Stallen brukes under Rørosmart`n av forbønder fra Kløvsjø.

 

Neste stopp var Leigh-gaarden. Der er det gjennomført et mindre prosjekt med oppussing av porten. Nedre del av porten ble i sin tid fjerna for å gi plass til den betongrampa som fører inn i gården. Det er planer om å fjerne betongen og sette porten tilbake i opprinnelig stand. Våpenskjoldet på bygningen er også restaurert.

Deretter gikk turen til Aasengården der det ble orientert om det pågående arbeidet med å restuarere det gamle eldhuset. Det ble også fortalt om det arbeidet som er gjort for å bestemme alderen for bygningene på gården. Tømmeret i stabburet er datert til 1624, dvs. til før Bergstaden ble brent i 1678 og 1679. I hovedbygningen er stokker i den øverste etasjen datert til 1680.

Vandringa ble avslutta i Hiort-kapellet. Bygningen regnes som  landets best bevarte bygning fra 1700-tallet. Restaureringsarbeid har pågått der i flere år, og det gjenstår fortsatt mye arbeid.

 

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s