Ukas minnesmerke 35

Minnestenen ved Hillehølet
Hillehølet
Minnesmerket står ved Qvintushøgda noen hundre meter nord-øst for Nedre Storwartz. Det er reist til minne om Lars Danielsen Hille som ble skutt og drept her 25. august 1879 og kasta i ei gruvesjakt som ble hetende Hillehølet. Minnestenen i svart granitt har følgende tekst:

.

Minnestein
«Hilleholo»
Lars Hille
mistet livet på
dette stedet under
særdeles tragiske
omstendigheter
i året 1878

Familien

Årstalet på minnesmerket er feil, rett årstal er 1879.

Lars Danielsen Hille var født i Strand i Ryfylke i 1851. I 1879 dro han på ei handelsreise til Kristiania for å selge ull. Der kom han i kontakt med Jochum Jonsen Bukkvoll fra Røros. Jochum var født 5. mai 1846 på Bukkvollen. De ble enige om å dra til Røros sammen for å selge ull. De tok toget nordover. De gikk av toget på Tolga og fortsatte videre til fots mot Bukkvollen, hjemplassen til Jochum Jonsen. Da de var kommet til Qvintushøgda, ble Danielsen Hille skutt og drept. Han ble deretter fratatt sine eiendeler og kasta i ei gruvesjakt.

Hille ble etter ei stund etterlyst av sine nærmeste, og politiet satte i gang undersøkelser. Bukkvoll ble mistenkt for å ha med saken å gjøre og ble gjentatte ganger kalt inn til avhør. Han nekta lenge for å kjenne til forsvinninga, men i juni 1880 tilsto han å ha drept Hille, og påviste hvor han hadde gjemt liket. Hille ble gravlagt fra Røros kirke 12. juni 1880, over tusen personer var med i gravfølget.

Bukkvoll ble dømt for udåden og fikk dødsdom. Dommen kom våren 1881 opp i regjeringa, der flertalet gikk inn for benådning og livsvarig fengsel og han ble satt til straffarbeid. I og med dette vedtaket ble dødsstraff for slike forbrytelser avskaffa i Norge. Bukkvoll slapp til slutt ut av fengselet og var på sine gamle dager malermester på Røros, der han døde i 1901.

Minnesmerket ble reist av Jon Kyvik (f. 1939) og Olav Hellesfjord (f. 1947), begge fra Stord, i juni 2008. Kyvik er oldebarnet til Hille. Hellesfjord er oldebarnet til halvbror til Bukkvoll. Minnesmerket var da plassert litt bortgjemt, i 2014 ble det løfta litt opp slik at det er blitt bedre synlig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s