Ukas minnesmerke 31

Harald SohlbergByste av Harald Sohlberg
Bysten av granitt står i Spell-Olaveien ved Harald Sohlbergs plass øverst i Kjerkgata. Den ble laga av kunstneren Hans Holmen (1878–1958) som var en god venn av Sohlberg. Bysten ble laga allerede i 1930 og vist på Statens kunstutstilling i 1930-åra. Den ble avduka på Sohlbergs plass 5. oktober 1976 av ordfører Per Strickert (1900–91). Fra denne plassen malte Sohlberg sitt mest kjente rørosmotiv, Etter snestormen (1903), med de fargerike husveggene dekt av snø. Det var et bestillingsverk, men ble ikke godtatt fordi bestilleren mente det så for eventyrlig ut. Bildet ble kjøpt av Olaf Schou og senere overlatt til Nasjonalgalleriet, der bildet nå henger.

Harald Oscar Sohlberg var født 29. september 1869 i Kristiania, og han døde 19. juni 1935. Han var en representant for nyromantikken i malerkunsten. I 1901 ble han gift med Lilli Rachel Hennum (1878–1967). Da de venta barn i 1902, flytta paret til Røros, som ble en stor inspirasjonskilde for Sohlberg, på tross av at han aldri ble glad i

Efter snestorm

Efter snestorm

Bergstaden og fortrolig med innbyggerne. Hans første studie av Røros fikk tittelen Fra en trist by. En periode bodde paret i Finnegården, senere flytta de til Gullikstad. Han hadde liten omgang med lokalbefolkningen, og var glad da han i 1905 fikk et stipend som tillot ham å flytte fra Bergstaden. På sine eldre dager fikk han tilbud om å bli æresborger av Bergstaden, men dette avslo han.

(Klikk på bildene for full størrelse)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s