Skanckesmia fram i lyset igjen


Arne B. Sollie med en av de første lysestakene; to hestesko smidd sammen.

Tekst og foto: Bjørn Vegar Digre (Fjell-ljom)

Industrieventyret Skanckesmia skal vises frem i en ny utstilling i Rørosmuseet. En arbeidsgruppe ledet av Arne Benz Sollie jobber nå med å gå igjennom store mengder informasjon og produkter vedrørende Skanckesmia.

Utstillingen blir åpnet i forbindelse med Rørosmartnan 2011, og er planlagt å vare frem til juni. Sollie forteller at han har mottatt positive signaler fra Rørosmuseet om en eventuell forlenging av denne perioden. I løpet av denne tiden vil både rørosinger og turister ha mulighet til å oppleve en viktig, og for mange ukjent historie om en gryende håndverksbedrift, forteller Sollie.

For å finansiere utstillingen, har arbeidsgruppen vært i kontakt med både private og offfentlige institusjoner om sponsing og støtte til prosjektet, deriblant Norsk Kulturråd. Etter at Norsk Kulturråd innvilget penger til prosjektet, fikk arbeidsgruppen klarsignal fra Røros Museums- og historielag og Røros Husflidslag til å starte arbeidet med å forberede utstillingen.

Over 500 gjenstander
I utstillingen vil publikum få et godt innblikk i arbeidet som foregikk i smien. Ved hjelp av fotografier, skisser, notater og andre dokumenter, skal det dannes et tverrsnitt av produksjonen i Skanckesmia. Sollie forteller at arbeidsgruppen hittil har registrert mer enn 500 forskjellige gjenstander, og at det nå jobbes med å gå igjennom bilder for å finne typiske eksempler på hva som ble produsert i smia.

Skanckesmia ble etablert i 1931 og produserte forskjellige smijernsprodukter frem til konkursen i 1976. På det meste var det 30 arbeidere i sving, og det ble solgt varer til både inn – og utland. Det kom blant annet bestillinger fra kronprinsboligen på Skaugum og Britannia Hotel i Trondheim.

Sollie forteller at selv om fristen for å komme med produkter har passert, er han mer en villig til å ta imot eventuelle bilder, skisser, notater eller annen informasjon som folk kan ha om Skanckesmia. Arne Benz Sollie kan nås på telefon 72 41 14 20 eller mobil 988 46 551.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s